and add this code

Wie

'Wil je snel gaan, ga dan alleen. Wil je ver komen, ga dan samen.' (Afrikaans spreekwoord)

Even voorstellen…
Ik ben Yolanda Mante, drijvende kracht achter ABC Mante. Met veel enthousiasme werk ik vanuit een multi-disciplinaire wetenschappelijke achtergrond voor diverse doelgroepen. Ik kijk graag over schuttingen van vakgebieden heen en verbindt inzichten uit ondermeer de taalbeheersing, argumentatietheorie en psychologie. Ik hou hierbij wel altijd een praktische en nuchtere insteek: wat je toepast in de praktijk moet immers wèl werken. Ook zoek ik naar eenvoud. Ik hou niet van overbodige poespas of onnodige duurdoenerij.

Een rode draad in de vaardigheden die ik train of de klussen die ik doe, is het vergroten van mensen hun overtuigingskracht. Of dat nu in een tekst is of een presentatie, in een debat of een gesprek. Niet door tegenstellingen uit te vergroten, maar door een verbinding te maken met het publiek. Naast het coachen en trainen maak ik graag een bruikbaar ‘product’, zoals handleidingen, lesboeken of handige checklists. Zo ben ik o.a. auteur van de boeken Zelf leren rapporteren (2022, 2e herziene druk), Een goede zin (2004) en Een goede spelling (2006). Deze laatste titels kunt u gratis downloaden via deze site.

Mijn achtergrond
Ik ben van huis uit Neerlandica, met een specialisatie in taalbeheersing, argumentatietheorie en retorica (UvA). Tijdens mijn studie was ik al gefascineerd door welke overtuigingspogingen wel en welke niet werken. De zogenaamde Socratische methode had mijn specifieke belangstelling (zie mijn scriptie over zijn vraag-antwoordmethode als discussiemethode, bekroond met de scriptieprijs van de vakgroep Taalbeheersing). Daarnaast heb ik een propedeutisch examen rechten gedaan en bijvakken filosofie. Op dit moment ben ik enthousiaste psycholoog in opleiding (OU). Simpelweg omdat de kennis die ik hierbij opdoe dagelijks direct van nut is voor mijn vak en het me daarnaast een flinke dosis inspiratie en energie geeft. Naast mijn academische achtergrond heb ik ook een journalistieke. Zo ben ik 10 jaar radioprogrammamaker geweest voor diverse landelijke omroepen en heb ik hier geleerd inhoud creatief en beeldend over te brengen op een doelgroep. Mijn documentaires en items zijn onder andere uitgezonden in het literaire programma De Verbeelding en de culturele programma’s In de Schemer en Dinsdag Desmet. Het voelde als een enorm voorrecht om de boeiendste boeken te mogen lezen en de interessantste mensen te mogen interviewen en daar nog voor betaald te krijgen ook. Voor Het debat op 5 van de Humanistische Omroep ontwikkelde ik een speciaal format voor het uitzenden van wedstrijddebatten. Wedstrijddebatteren draag ik namelijk al heel lang een warm hart toe. De afgelopen 25 jaar ben ik als organisator of jurylid bij talloze toernooien betrokken geweest, zowel binnen bedrijven als opleidingen. Met Nina Meilof ontwikkelde en organiseerde ik van 2000 tot 2004 het nationale eDebat, dat zowel door de Digitale Stad, Dagblad Trouw als het Nederlands Debat Instituut werd ondersteund. Een completer overzicht vindt u in mijn cv.

Opdrachtgevers
Mijn opdrachtgevers zijn zeer divers. Van bedrijven tot overheden, van onderwijsinstellingen tot privépersonen. Ik heb ondermeer opdrachten uitgevoerd voor The Amsterdam School of Real Estate, Regioplan, het Nederlands Politie Instituut, KplusV Organisatieadvies, de gemeente Waddinxveen, Staedion, de gemeente Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool Leiden, de Haagse Hogeschool, de Academie voor Masters & Professional Courses, de UvA Business School (o.a. EIAP, AITAP en EMFC), Vesteda, Keek Advies, CTM, SicSat, KBM/KOM, T.O.M. Advies BV, de WMO-raad Waddinxveen en vele anderen.

Samenwerken
Indien dit een meerwaarde oplevert, bijvoorbeeld bij grote projecten, werk ik graag samen met een of meerdere professionals uit mijn brede netwerk. Van dit netwerk maak ik ook regelmatig dankbaar gebruik om met veel enthousiasme kennis, ervaringen en contacten uit te wisselen. 

Verder in het dagelijkse leven….
In de rest van mijn dagelijks leven ben ik onder meer een fervent sporter. Ik zwem graag, zowel in het zwembad als buiten in de plomp tussen de meerkoetjes. Ik ben gediplomeerd wedstrijdzwemtrainer en laat deze kunsten graag los op mijn zwemclubgenoten. Daarnaast doe ik sprinttriatlons om ook de loop- en fietsconditie bij te houden. Verder ben ik een groot natuurliefhebber. Gewapend met verrekijker, telescoop en vogel-app trek ik er regelmatig op uit om van al het moois dat er in Nederland te vinden is te genieten. Meestal worden er weinig kilometers gemaakt, want er moet regelmatig gestopt worden om een vlindertje te determineren, een haas te bewonderen of een reptiel te fotograferen.

Specialiteiten
Tot mijn specialiteiten behoren: scriptiebegeleiding, trainingen zakelijk, journalistiek en wetenschappelijk schrijven, workshops debatteren, seminars persoonlijke effectiviteit en gespreksvaardigheden, tekstschrijven en tekstredactie, educatief schrijven, onderzoeksvaardigheden en veel meer (zie Wat). Ik lever hierbij altijd maatwerk, toegespitst op de vraag van de doelgroep, het doel en de situatie.

Informatie
Neem voor meer informatie gerust vrijblijvend contact met mij op.

drs. Yolanda Mante
06 510 858 43