and add this code

Schrijven zonder frustratie

Schrijven zonder frustratie

Laten we eerlijk zijn: schrijven is voor veel professionals geen hobby. Misschien herkent u het wel. Een belangrijk stuk – dat het liefste gisteren af moest zijn- wil maar niet echt vlotten. U typt zinnen, herschrijft er weer een paar, schrapt of verplaatst ze en het frustratieniveau stijgt. U raakt het overzicht kwijt. En zo verwonderlijk is dat niet, want wat wij voor het gemak ‘schrijven’ noemen, is in wezen een verzameling van diverse complexe taken. Zo moet u inhoud bedenken, analyseren wat hoofd- en wat bijzaken zijn, structuur aanbrengen, formuleren, typen, lay-outen en corrigeren. Het grote probleem is dat de meeste schrijvers deze taken allemaal tegelijk uitvoeren, als een jongleur die zeven ballen in de lucht houdt! Ik weet niet hoe het met uw jongleervaardigheden is gesteld, maar mij lukt dat zeker niet ;-). Het grote geheim achter schrijven zonder frustratie is het schrijfproces in tweeën delen: in een denkfase en een doe-fase. Bijna als die tegeltjeswijsheid: eerst denken, dan doen. De denkfase valt uiteen in twee uiterst belangrijke delen: een analysefase, waarin u een haarscherpe centrale vraag of doelstelling formuleert, en een bouwplanfase waarin u een schema maakt in steekwoorden van de inhoud van uw tekst. Een bouwplan maken is niet alleen een beproefd middel het schrijfproces te verkorten, maar ook om het schrijfproduct te verbeteren. De schrijver heeft immers veel meer zicht op de inhoud en samenhang van de tekst voordat deze de tekst gaat uitschrijven. In de praktijk levert schrijven in fasen ook een bijdrage aan een bezuinigingsdoelstelling: het kost de schrijver immers minder tijd om tekst te produceren. Helemaal als er in (project)teams aan één en dezelfde tekst geschreven wordt. En ook niet onbelangrijk: het kost de lezer minder moeite om een tekst te doorgronden. Toegegeven: het onder de knie krijgen van deze (nieuwe) manier van schrijven kost wel enige oefening. U moet immers uw vaste schrijfpatronen veranderen en dat kost altijd wat inspanning. Maar het resultaat is die investering meer dan zeker waard, temeer daar u zult merken dat ook uw analysevaardigheden scherper worden.

Wilt u meer weten over hoe u uw schrijfproces kunt verbeteren? ABC Mante verzorgt zowel individuele schrijfcoaching als (in company) trainingen.

Yolanda Mante